Margaretha Van Parma
Margaretha van Parma, geboren in Oudenaarde in 1522, was een invloedrijke landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden. Als buitenechtelijke dochter van keizer Karel V en Johanna van der Gheynst, speelde ze een cruciale rol in de politieke en religieuze conflicten van haar tijd. Haar leiderschap van 1559 tot 1567 en opnieuw van 1578 tot 1582, markeerde een periode van grote veranderingen en uitdagingen.
De stad Oudenaarde eert haar met een prestigieuze tentoonstelling in het MOU. Wij eren haar 5 maal met zoet.
01
tompoes
Wie dit gebakje ooit als eerste maakte zal waarschijnlijk nooit achterhaald worden, maar de Nederlanders claimen dit gebakje keihard en leggen er meestal roze glazuur op. Wij doen het nu met oranje glazuur, Nederland was onderdeel van het Habsburgse rijk. Bekijk hier de verschillende manieren waarop je 'm kan eten zonder te knoeien
02
Habsburgse honingcake
De keizerlijke Habsburgse familie leefde een rijk en rijkelijk leven, ook op culinair vlak. Deze heerlijke honingcake is ook rijkelijk in zijn smaak door het gebruik van lokale honing, boter, eieren en citroen.
de volledige cake shoppen
een spietje om te beginnen
03
Florentijnse rijsttaart
Florentijnse rijsttaart is een heerlijke Italiaanse taart die, afhankelijk van de regio verschillende toevoegingen heeft. Wij kiezen in het recept voor vanille, citroen, rum en rozijnen. Het recept komt uit de Toscaanse keuken en is bekend om zijn romige textuur en subtiele smaken.
04
Margaretti's
Amaretti zijn traditionele Italiaanse koekjes die voornamelijk worden gemaakt van amandelen, suiker en eiwitten. Wij pasten het recept wat aan en gebruiken het Margarethabier voor een extra bittere toets.
05
margriet koeken
Margaretha van Parma was zot van bloemen. Haar naam rijmt het best met margriet en het is dan ook in deze vorm dat we een koek gemaakt hebben. Twee lagen zandkoek met een vulling tussen. Een lekkernij!